Meritähti

26.10.2011 - 15:10 / ninamutik.


Tein akvarellin meritähdestä käyttäen monia minulle uusia tekniikoita tekstuurien luomiseen. Lopputuloksesta tuli mielestäni melko onnistunut. Kirjoitan tähän postiin kuvauksen teoksen työtavoista niistä kiinnostuneille.

Tässä itse maalaus:

Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

 

Tässä kaikki välineet joita käytin:

Vasemmalta oikealle: rakkaat akvarellini, isorakeista suolaa, säiliöpensseli, pensseleitä, bambukynä, maskausainetta ja lasten hammasharja.

Seuraavissa kuvissa näkyvän, taustassa käytetyn tekstuurin, sain aikaiseksi seuraavalla tavalla:
– Kastelin hyvin tausta-alueen paperin puhtaalla vedellä ja pensselillä.
– Levitin märälle paperille runsaasti, lammikoittain, värejä pensselillä (turkoosia, violettia, vihreää ja sinisiä pigmenttejä).
– Ripottelin märän värin päälle runsaasti suolaa. Suolaa oli sen verran, että koko alue peittyi isoihin kiteisiin.
– Sitten vain annoin värin kuivua ja kun se oli _täysin_ kuivaa rapsuttelin suolan irti hammasharjalla. Suola imee väriä itseensä ja vaikuttaa värin leviämiseen ja kuivumiseen aiheuttaen kiehtovia batiikkimaisia kuvioita.

Seuraavissa kuvissa näkyvän, meritähdessä olevan tekstuurin sain aikaiseksi seuraavalla tavalla:
– Ensin maskasin maskausaineella valkoiset alueet, että ne jäävät paperin värisiksi. (maskausaine on vähän kuin kuivuttuaan helposti irtoavaa liimaa.)
– Kun maski oli kuiva, laveerasin koko tähden keltaisilla sävyillä.
– Sitten tein ruskeita sävyjä kippoon, kastelin sinne hammasharjan ja roiskin väriä hammasharjasta saadakseni tähteen paljon erikokoista pisaraa. Roiskin sekaan myös sinne tänne hiukan turkoosia.
– Kun roiskeet olivat täysin kuviat, maalasin tähdelle varjot okran, turkoosin ja vihreän sävyillä.
– Roiskeita ei ollut tarpeeksi, joten tein vielä lisää tummempia pisaroita joillekin alueille ruokokynällä, bambulla ja pensselillä.
– Lopuksi irroitin maskit ja lisäsin vielä joitain tummenpia varjoja, hiukan lisää valkoisia yksityiskohtia valkoisella peittovärillä ja varjoa taustaan meritähden alle.

Välillä kaikenmoisesta kikkailusta on ihan iloakin. :)

Kategoria: Maalaus ja piirrustus.
Tagit: , , , , ,2 vastausta - “Meritähti”

  1. Leea Kirjoittaa:

    Hih, lähikuvissa noista suolakuvioista tulee vielä mieleen jotenkin jäkälät kivien pinnalla…

    Takavuosina yhdellä kirjekaverillani oli ihanaa itse koristeltua “batiikki”-kirjepaperia, yritin kysellä häneltä miten se oli tehty ja sain vastaukseksi vain “vesiväreillä”, mutten koskaan itse päässyt vastaavaan tulokseen. Nyt veikkaan, että papereiden välissä on saattanut olla myös suolaa…

  2. annaolga Kirjoittaa:

    hieno! ja pisteet työkuvauksesta!

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus